En blogg om mat og vekt.

Jeg er en 32 år gammel mann fra Hordaland. Veier i dag inn på 113 kg. Er en familiefar med en fantastisk kone og 5 barn.
Mål 1: under 100 kg i løpet av 2012
Mål 2: under 90 kg til sommeren 2013.

mandag 31. desember 2012

Uke 32 og 33

Da var vi ved veis ende i 2012. Jeg har ikke nådd målet på under 100 kg i år, men jeg har snudd på mange uvaner, spiser sunnere, begynt å trene og gått ned 8 kg i år. Da er det ikke så gale å ikke komme under 100 nå. Jeg vet det kommer, så lenge jeg fortsetter med de matvaner som nå er innarbeidet. Så nå er det bare å bli enda flinkere med treningen også. Den siste uken før jul ble det mye usunne middager og en del "jeg er sliten og fortjener det" spising. Og med juletrefest, småsyke barn, oppussing av to barnerom, juleforberedelser og ingen trening gikk vekta opp før jul. I romjulen har vekta holdt seg, så nå er det bare å holde seg unna nyttårsgodisene til 5 barn.


Endte på 104,8 kg 31.12.2012.

Målet er    89,0 kg 31.12.2013.


mandag 17. desember 2012

Uke 31

Målet for 2012 er nå satt til 10 kg ned ved utgangen av året (dette ver det første delmålet). Dette får å sette et press på meg selv til ikke å fråtse i Julen. Jeg kommer til å spise det som blir servert i forskjellige julebesøk, og da er det bare å passe å spise mindre porsjoner. Det må nok inn litt aktivitet inn i julestria også. Vi har også begynt med litt mere oppussing av huset. Såpass omfattende at det har gått som trening denne uken og neste uke blir det nok på samme viset. Har litt dårlig samvittighet for å ikke få trent ordentlig, men det blir bare slik av og til. Jeg har også fått en veldig trivelig overraskelse å postkassen, en oppmuntringspakke fra en følger av bloggen. Denne inneholdt 5 stk 200 grams daim sjokoladeplater, som er noe av det beste som finnes. Den har jeg spist noe selv og så har jeg gledet de rundt meg i en travel før julstid. TUSEN TUSEN TAKK. Det var også et brev med med 10 kaloriregler. De kommer en hver uke de neste 10 ukene.

KALORIREGEL NR 1:  DERSOM DU SPISER NOE OG INGEN SER DET, HAR DET INGEN
                                       KALORIER.



søndag 9. desember 2012

Uke 30

Denne uken begynte bra, har trent to dager, spist riktig og begynt med litt juleforberedelser. De siste dagene har kidsa blitt dårlig igjen, men det blir en tur på trening i kveld. Jeg har vel innsett at målet på under 100 kg skal holde hardt. Så da er der bare å minne seg selv på at dette ikke er en slankekur. Jeg skal kunne leve på denne måten også når jeg er kommet ned på ønsket vekt. Føler jeg er inne på det riktige sporet, og det er det viktigste. Men akkurat nå føler jeg at vekten står fast på rundt 104 kg ..................

Har kjøpt ny vekt som måler litt mere en bare vekten.......


søndag 2. desember 2012

Uke 29


Dette har vært en uke uten mål og mening. Fruen har vært sengeliggende med omgangssyke og "influensa". Ungene med omgangssyke og astmaanfall. Og så fikke jeg det også i et par dager. Så jeg er veldig fornøyd med at vekten har holdt seg, for det har ikke vært en bra uke i matveien og heller ingen trening. En av mine store lidenskaper er chips, og når fruen og kidsa har knafset på det i en uke............ Når middagene har vært på deres premisser og jeg ikke har orket å lage egen til meg selv utenom var jeg sikker på at vekten ville gå opp. Det er nok de dagene med omgangssyken som reddet uken....... Heldigvis er formen på alle bedre i dag, så da kan det hende at alle kommer seg på skole og jobb i morgen for første gang på nesten 2 uker.

søndag 25. november 2012

Uke 28

Denne uken var det endelig en skikkelig plan på ting. Det var planlagt både trening og aktiviteter med familien. Uken begynte bra fikk trent, og gjort alt som var satt opp. Følte forresten at jeg skulle dø etter treningen denne uken. Hadde gangsperr i flere dager etterpå. Så slo astmaen til ungene seg vrang, det ble en brå slutt på alle gode planer og trening. Tingene så lysere ut fredag kveld og lørdag formiddag, men så kom jammen meg spysyken på besøk også. Da endte jeg opp med "lettvinte" middager, som alle kunne spise. Og da endte jeg opp på 104,4 kg. Håper kåno og ungene blir raskt frisk igjen.



tirsdag 20. november 2012

Uke 27

Denne uken har vært brukt på alt annet en trening og sunt kosthold. Det har vært alt for mange baller i luften på en gang. Jeg har brukt de tre siste dagene til å tenke og legge en slagplan. Så nå blir alle ballene samlet i en felles kalender for både trening og alt annet man skal få tid til i løpet av uken. Det blir satt av på bestemte dager og tidspunkt. Nesten stille på vekten denne uken jeg faktisk fornøyd med. Planen er trening 2 kvelder(tirsdag og torsdag)  i uken, diverse oppgaver 2 kvelder og hjemmekos 1 kveld. Helgen skal brukes til div oppgaver i hjemmet som er under oppussing, juleforberedelser med familien og litt trening Søndag kveld.


tirsdag 13. november 2012

Nok er nok

Nå får det være nok syting om å ikke få trene. Jeg har i dag fått meg mitt helt eget kort til døren på treningsstudioet. Så nå er det bare å dra den late kroppen inn gjennom den døren 3 ganger hver uke. Det er nok bare å innse at hjemmetrening om høsten ikke fungerer veldig bra. Og da er det vel heller ikke veldig trolig at vinteren blir noe bedre....... Derfor er det nok den beste løsningen å pelle seg inn på studioet. Det har vært prøvd før og med varierende suksess.

1. gang fikk jeg i julegave, det ble hovedsaklig støttemedlem.
2. gang ble det brukt veldig bra i begynnelsen, når vi satte igang med et større renoverings arbeid med huset ble det ikke prioritert tid til trening. Så det endte opp med halve bindingstiden som støttemedlem da og gitt.
3. Så da er det bare å satse på at alle gode ting er 3.

Skal jeg nå målet må det mere trening til, og nå har jeg ingen "god unnskylding" til ikke å trene. Det blir et slag i trynet å ikke nå det målet på under 100 kg til 1.1.2013. Så jeg skal ihvertfall gjøre en solid innsats resten av dette året for å nå det målet.

Jada vet jeg skrev søndag nem NOK er NOK



uke 26

Vekt 104,2. Må i tankeboksen trenger å komme i gang med ordentlig trening. Må nok inn på trenings studioet....................... kommer tilbake på søndag med en bedre plan på det meste.


søndag 4. november 2012

Uke 25

Har ikke vært flink med treningen denne uken(føler det er et noe som dukker opp flere uker), men har tatt en del grep med pålegget. Jeg vært flink med inntaket, og har kuttet ned på det søte og kuttet smøret. Kommer ikke til å følge det hele tiden men ihvertfall for en periode. Føler denne uken gikk greit men var litt bekymret for vekten, har til og med unnet meg irsk kaffe på lørdagskvelden :-). Denne uken har godt fint med vekten ned 0,8 kg.


søndag 28. oktober 2012

UKE 24

Da er innspurten mot årets endelige mål i gang. Jeg skal ned under 100 KG før utgangen av 2012. Da må jeg grave frem rottehjulet (tredemøllen). Jeg må nå ned 0,5 kg hver uke får å nå det målet. Jeg har vært lei det samme vanlige pålegget på knekkebrødene, det har ført til en del knekkebrød med smør, honning og ost. Denne uken kuttet jeg ut de, etter jeg regnet ut kaloriene. Så denne uken var det tilbake til leverpostei, spekeskinke og makrell i tomat på knekkebrødene. Og selv om det ble litt chips og digg på halloween feiringen ble det likevel ned 0,5 kg denne uken.


søndag 21. oktober 2012

uke 22-23

Sykdom er vel et nøkkelord for de to siste ukene. Ungene har vært syke, jeg og fruen har vært knust. Trening har det nesten ikke bitt noe av. Mat inntaket har blitt for stort, og poppkorn på kvelden e nok ikke så lurt heller. Så da gikk det som det måtte opp 1,2 kg på 2 uker 1,7 kg bak skjemaet. Det vil si at innsatsen frem mot jul må opp et par hakk ja.


søndag 7. oktober 2012

uke 21

Denne uken har godt veldig bra. Jeg har vært noenlunde flink med maten og har fått trent også. Ned 0,8 denne uken. Jeg og fruen hadde blant annet en 5,5 timers tur i fjellet i går, i ekte Bergensk høst vær.
Ligger en uke og 0,5 kg etter skjemaet, men SKAL klare målet om under 100 KG ved årsskiftet 2012-2013.




mandag 1. oktober 2012

Uke 20

Denne uken har det godt bedre med både mat og trening. Har vært på turer i skog og mark, og holdt meg på riktig mengde mat. Det er derfor veldig surt å gå opp 0.3 kg. Men det er lov å håpe at der er kroppen skal tilpasse seg litt. Så jeg satser på at neste uke raser jeg ned igjen.



søndag 23. september 2012

Uke 19

Har ikke vært så flink med maten denne uken, og når jeg ikke har dradd meg ut av sofaen heller gikk det som det måtte Opp 0,3 kg denne uken. Neste uke skal det skjerpes både på maten og på aktiviteten. 



søndag 16. september 2012

uke 18

Denne uken har gått opp i alt og ingenting. Føler det har gått i ett, uten at noe egentlig har blitt gjort. Bilen er ødelagt, ungene har vært på kontroller på haukeland, Leni er syk og forstøves hver 3 time og Hennie skal i narkose på mandag. I tillegg er det veldig mye som svirrer rundt i hodet. Ned 0,2 kg denne uken er jeg faktisk veldig fornøyd med. Matinntaket er nok ene og alene grunnen til det.


søndag 9. september 2012

Uke 17

Denne uken har gått forbi helt uten trening, sjerpings, sjerpings. Holder fremdeles på de 6-7 knekkebrødene og middag for dagen. Det ser ut til å være passe mengde med mat, selv på uker uten så mye trening. Middagene er stort sett med salat og kjøtt av ymse slag. Ned 1,1 kg denne uke.


mandag 3. september 2012

Lasagne med råkost

Det med mat til meg og mat til resten av gjengen er ikke alltid like lett. Gårsdagens lasagne ble laget på vanlig måte til de andre og pasta byttet ut med raspet kålrabi og gulrot til meg . Det ble ganske så godt og jeg trengte ikke lage to forskjellige middager. Med salat inntil til alle var det nesten samme middag. Glemte bilde, det for komme neste gang.

søndag 2. september 2012

Uke 16

Denne uke har det ikke blitt like mye trening, men har vært flink med maten. Jeg får mye inspirasjon fra http://veientiletlettere.blogspot.no/. I går lagde jeg frokostrundstykker og "kyllingbrød" kanongodt.


Denne uke ble det ned 0,4 kg.


søndag 26. august 2012

Uke 15

Endelig tilbake på rett side av "Streken". Har som mål å gå ned 0,5 kg i uken, Har nå etter 15 uker godt ned 7,6 kg som er 0,1 kg mere enn målet. Har blitt mye flinkere på trening. Det er foreløbig turer i skog og mark, har en plan om å legge inn styrketrening etter hvert. Føler maten går greit uten å føle meg sulten hele tiden. Spiser 6-7 knekkebrød med variert pålegg og rett mengde middag hver dag. Ned 1,2 kg denne uken er jeg også veldig fornøyd med da jeg har vært syk og ikke har fot trent som jeg ville. Men jeg har klart å holde meg unna disse "jeg har jo fortjent det siden jeg er syk" greiene. Ha en fortsatt fin uke.



søndag 19. august 2012

Uke 14

Denne uken har gått veldig bra. Hverdagen er tilbake, har funnet rett mengde inntak i forhold til forbruk. Og har jammen meg kommet meg ut på tur også. Er veldig fornøyd med tingenes tilstand. Det jeg spiser for tiden er 7-8 knekkebrød med variert pålegg. Til middag har jeg nesten aldri potet, pasta eller ris. Det er byttet ut med salat og sellerirot. Fløtegratinert sellerirot er faktisk bedre en potet. Strimlet sellerirot er ypperlig til erstatning til pasta. Fordelen er at du lager en middag til de som skal gå ned i vekt og de som skal legge på seg. Kjøttdeig med saus, spagetti og ekstra smør til de som skal opp. Kjøttdeig med saus, strimlet sellerirot(rettelse squash) og salat til de som skal ned.
Ned 1,3 kg denne uken, bare 0,1 bak målet. :-)



onsdag 15. august 2012

Uke 13

Tilbake til hverdagen og litt rutiner igjen. Gikk ned 1,2 kg denne uke så da er det bare å fortsette i samme sporet. Ligger 0,9 kg bak målet på 0,5 kg ned i uken.


Uke 10-12

Gikk opp 1 kg første ferieuken etter det ble det med 0,2 opp de neste to ukene. Og siden målet er ned 0,5 kg hver uke er ikke det optimalt nei. MEN det er ferie noen uker i året og jeg skal ikke være helt fanatisk heller. Vi har hat en fin ferie men travel ferie. Har jobbet i huset og hagen, og noen dager på Voss. Det har blitt en del "usunne" middager og god drikke i glasset i disse ferietider. Nå er det tilbake på vannvogna og inn i hverdagens rutiner. Første målet er å ta igjen det som  ble tapt i ferien og komme meg opp på rett side av målstreken. Da må aktiviteten opp de neste ukene. Sjerpings Sjerpings.

mandag 16. juli 2012

Uke 9

Denne uken har vært travel. Siste uke før ferien og vi har brukt fredag til lørdag på å lage nye rom til Hennie og Leni. Det har blitt litt usunne middager som bølser på "gabben". Har og spist litt sjokkolade og kost meg med Bacardi breezer på lørdagskvelden. Er veldig fornøyd med å ha klart å holde vekten denne uken. Opp 0.1 kg. Så får vi se hva 3 uker ferie gjør med kroppen. God sommer.


søndag 8. juli 2012

Uke 8

Denne uke ble det ned 1,1 kg. Denne uken har det vært mye omplassering av masser og større steiner i hagen, har vært mange timer med tungt hagearbeid. Nedgang i vekten til tross for lettvinte og ikke helt sunne middager. Og det ble jammen meg et glass eller to med vin og irsk kaffe også. 
Skal begynne å måle meg, det kommer på en egen side etter hvert.

Liker du ikke det du ser, gjør noe med det eller ta en Ole Brumm.


søndag 1. juli 2012

Uke 7

Denne uke har det vært jobbing i hagen 3 dager, med tunge løft, grapsing og graving i mange timer hver dag. Det ble ned 0,8 kg (selv med litt kos på kveldene). Da er det bare å fortsette i samme sporet.



søndag 24. juni 2012

Uke 6


Denne uke har vi vært på avslutninger, kino, sankthansfeiring, restaurantbesøk og litt god vin i glasset på fredag og lørdagskvelden. Når det ikke har blitt trening heller går det som det må, opp 1,7 kg GRRRRRRR. Men er fremdeles i rute til mål nr 1 og dette skal være en "WAY OF LIFE" ikke en slankekur. Da må man vel regne med noen sånne uker uten å grave seg ned. Må ha en skjerpings neste uke.......


søndag 17. juni 2012

Uke 5

Denne uken har vært preget av bursdagsbesøk, kontroller på haukeland og overtid på jobben. Har prøvd å planlegge godt, så jeg ikke detter i den eg har jo fortjent det fellen. Som nevnt er jeg en som har mange gode grunner til å unne seg noe godt. Denne uken har vært hektisk og under normale omstendigheter ville det ført til mye småspising, og en del daim, chips med dip og antagelig is på toppen. Har spist kaker i besøkene men mindre en normalt. I barnebesøket ble det salat i stede for hotdog, kylling og salat i stede for  fleskepannekaker på jobben og tunfisksalat isteden for pizza på haukeland. Treningen denne uken ble to runder med Aileen, Theo, og fysioterapauten hans på Haukeland. Denne uke ble det ned 1 KG.

søndag 10. juni 2012

Uke 4

Denne uken har vært preget av skoleavslutninger og bursdager. Det er ikke lett å følle den smale sti i sånne uker. Det er vel grunnen til en liten vektoppgang. Men jeg er veldig fornøyd men 4 kg ned på 4 uker :-). Det har blitt en kveldstur med fruen i uken og en familietur på aboretet i dag. 


søndag 3. juni 2012

Uke 3


Denne uken har det vært mye sykdom i hjemmet. Fruen har vært sengeliggende i flere dager, og kidsa har vært hjemme fra skolen. Noen pga streik og noen pga sykdom. Så denne uken har jeg prøvd meg som alenepappa med 5 barn og en kone som må oppvartes. Hadde et håp om å holde vekten denne uken, for det har blitt lite trening og en del hjemmelagde godsaker denne uken. Jeg er veldig fornøyd men en nedgang på 0,4 kg. De neste ukene blir ikke lett heller. Avslutninger til kidsa, førskoledager, CF storkontroll på theo på haukeland. Og både Hennie og Leni har timer på haukeland.

søndag 27. mai 2012

Uke 2

Har gått ned 1,5 kg denne uken. Er veldig fornøyd med det siden det ikke har blitt turer i fin været, har malt og beiset hus og terrasse. Og har nytt varme sommerkvelder med vin på terrassen og god mat.

tirsdag 22. mai 2012

Uke 1

Har godt ned 2,4 kg denne uken. Har vært 1 dag på tur i fjellet, har ikke blitt noe trening ut over det. Har klart å justere inntaket, men jeg kjenner magen vil ha mere mat. Det er bare å holde ut så vil den nok vende seg til et lavere inntak. Vet jeg ikke kommer til å gå ned hver uke, men det er veldig godt å gå litt ned nå i begynnelsen.

lørdag 19. mai 2012

Ut på tur


I dag var ungene hos Mommor og Besse da va det på med turtøy og pelle den late ræven sin opp av sofaen. Vi jeg, fruen og bølla satte nesen mot Tveitavarden 196 moh , videre til Svart hamrane 200 moh,   Kvamsfjellet 232 moh, Storavatnet 90 moh, prøvde å finne sti til Vassberget 288 moh uten hell. Så gikk vi til Elsås og opp Elsåsfjellet 244moh , og endte opp på skare. En kjempe fin tur i deilig vår vær.

Enkel sjokolademousse med kesam





Dette trenger du 
2 stk eggeplommer
3 ss sukrin
1 ss kald kaffe
1 stk plate (á 100 gram) mørk sjokolade (minst 75%)
300 g kesam
1 ½ dl kremfløte
Slik gjør du:Visp eggeplommene og sukrin hvitt og porøst. Rør inn kaffen. Bryt sjokoladen i biter og smelt den i en skål i vannbad, eller i mikrobølgeovn. Rør sjokolade og kesam inn eggedosisen. Visp fløten til lett krem og vend også den forsiktig inn. Fordel moussen i porsjonsskåler og la stå kjølig i minst en time før servering.

Kesamis

2 stk egg
2 ss melis 
3 dl kesam 

Visp eggedosis av egg og melis og visp inn Kesam og ønsket smakstilsetning. 
Frys isen, helst i iskremmaskin. Fryses isen i fryser må den røres i et par ganger for å unngå isnåler. 

søndag 13. mai 2012

Karbonade med egg, ost og salat

Dagens lunch

1 stk karbonade
1 stk egg
4 skiver hvitost

Steikes på pannen og serveres med litt salat, agurk paprika og litt rømme med krydder til dressing.


Da kom de første bildene.

Da ligger startbildene på månedsbildene ute. Gleder meg veldig til den kroppen ser mye mindre ut. Har tenkt på dette lenge, og det verste med hele bloggen er å legge ut disse bildene ca hver 4 uke. Men de kommer helt frem til målet på under 90 kg er nådd.

Skinkesalat

I dag sto skinkesalat på menyen til middag

2 stk   hjertesalat
1/2     paprika
1/2     søt paprika
1/2     agurk
1/2     Løk
1/2     boks kyllingskinke



Dressing:

Rømme med Dipp krydder oppi


Ingen vei tilbake

Da har jeg tatt steget og lagt ut vekten i offentligheten. Og siden den er så høy at den går innunder sykelig overvekt, er det vel på tide å gjøre noe med. Kommer til å veie og legge ut vekten hver søndag.
Siden jeg er en humørspiser, trøstespiser og er glad i søtsaker, godt smør og majones er det ikke rart vekten er som den er. Når du i tillegg har 3 barn som må legge på seg, og du lager mat med ekstra fløte, smør og sukker til de. Og så skal du holde deg til sunn mat og knekkebrød, er det lett å dette utpå. Har et håp om at hvis jeg må skrive ned og publisere mine synder blir de mindre.